holiday

October 18, 2007 § Leave a comment

LIBURAN Lebaran

This holiday is quite exceptional. Really fun.

It started with my birthday on 11th, with family dinner in the evening.

Then on 12th I did my Eid prayer.

On 13th I picked up Kat at 5.30am to watch Eid prayer. We parked the car in Kariadi and then walk to Lapangan Kalisari to watch the prayer there. It was quite fun to watch the children among their praying parents and all the people selling baloons and toys at the back. Afterwards we went to my place to have ketupat. Some friends came afterwards.

On 14th we really got started with our holiday, Kat came to my place in the morning, dropped off by Dr. Lukas, her host father (or grandfather?) here. Dr. Lukas had quite a long conversation with my father as well. Afterwards we left our house for Solo. Long trip with traffic jam. We stopped by at Salatiga to have our breakfast, where Kat tried her first ever super-sweet kopi susu. We arrived in Solo after an extra long car ride. It was so fun just to see my grandma speaking dutch to Kat. We had lunch there, met my aunt, uncle and cousin. Unfortunately we couldn’t stay for long, we had to leave for Magelang. We went through Cepogo and Selo. We enjoyed some breathtaking view in Selo just before sunset. The ride to Magelang through Ketep was quite scary. Thick mist, no moonlight, no street lamp. And… it was a real treat when we got to Magelang. We booked a resort to stay in, 2 rooms for the 5 of us, and it turned out to be an amazing place. Two huge rooms with really big bathrooms with a closed garden at the back.

15th. The day started early, Tommy (bro), my father and Kat made good use of the swimming pool. We had a great view from the pool area to the surrounding landscape. Breakfast by the pool, then we left for Jogja. Of course the must-do in all Jogja holiday: Malioboro! We parked in the train station and started walking from there. And after going halfway through Malioboro we took an andong ride back to the station. Wow. Quite nice to just enjoy Jogja as a tourist this time, instead of coming just for buying books! We left Malioboro and head to Kaliurang, with lunch as always, in sate Parto. Then to my grandparent’s house. Had a look around, showed Kat our family pictures, the house and the huge garden. Then we left again for Tlogo Putri, which at the time was so crowded. We still had some fun watching all the fuss there. Quick stop at the Mirota shop and then it’s a long ride back to Magelang.

16th. We left after breakfast to Parangtritis! As Kat put it, it’s a whole different way of enjoying the beach!!! Yeah, it’s quite new for her to see people by the beach in full clothes, chasing each other, playing football by the water, throwing wet muddy sand, and just sitting there getting wet. And all the time we’re holding our umbrellas, it was freaking hot. Then after getting our feet dirty with the drying and now sticky sand we sat around for es kelapa muda, unsurprisingly filled with sugar. We continued going to Prambanan, went to see the temple with some historical info from my mother the archeologist. We stopped for coffee somewhere then going back for Ramayana dance!!! It’s amazing. I know this story well, seen it in Balinese version twice, this is also already my second time watching it in Prambanan, and I can still enjoy it. The place was full, it’s good that we made a reservation before.

17th. We were so tired from the day before and decided to drop the original Jogja plan and head to Ketep instead. Another sightseeing… and then we went through Kopeng and Salatiga, stopped for lunch in Banaran and finally…back in Semarang after a very nice holiday.

Advertisements

Makan malam dengan Prof. Verbrugh

October 5, 2007 § 2 Comments

Kemarin sempat makan malam dengan Prof. Verbrugh dari Rotterdam dan beberapa dosen spesialis. Berkesan banget, dan yang jelas jadi nambah banyak ilmu.

Kat, temenku dari belanda udah 2 minggu lebih ada di semarang untuk ngerjain penelitiannya di Kariadi. Kalo pada baca postingku waktu di Belanda, dia adalah temenku waktu kursus di sana, kita baru kenal ya bulan Februari itu. Penelitiannya tentang indikator kualitas terapi pneumonia komunitas di Semarang. Dan, penelitian ini dikerjain bareng penelitian DR. Hussein Gasem SpPD KPTI tentang pneumonia komunitas. Karena penelitian DR. Hussein ini cukup gede, banyak pihak yang terlibat baik dari Kariadi maupun Belanda. Di Kariadi yang termasuk tim peneliti dari bagian mikrobiologi Prof. Hendro dan Dr. Helmia Farida SpA, internist-pulmonologist Dr. Agus Suryanto SpPD, beberapa dokter lainnya. Kat dan aku juga bantu-bantu, dan aku juga kebagian bantuin Kat. Udah beberapa kali kami ikut pertemuan tim penelitian, baik di CENTRID maupun bagian penyakit dalam.

Kemarin juga sempet diajak DR. Hussein makan malam tim peneliti Semarang dengan Prof. Verbrugh dari Belanda, beliau adalah salah satu peneliti Belanda yang juga ikut dalam penelitian ini. Dan acara semalam juga dihadiri Dr. Agus, Dr. Helmia, Prof. Hendro. Intinya, selain Kat, semua adalah dosen-dosenku di FK Undip. Obrolan juga mengarah ke status prof di indonesia yang cenderung birokratik dan bukannya keilmuan, dan adanya gedung khusus dan kantor mewah untuk petinggi-petinggi di Undip dan Kariadi, dan uangnya justru tidak dipakai untuk meningkatkan kualitas otak para dokter. Waktu membahas bahwa kalo profesor di belanda ga butuh ruang kerja yang besar. soalnya otak ga butuh kantor gede. Otak cukup ada dalem kepala aja. Huahahahahaha…. Gila, pol banget ketawa kita waktu itu.


Dan setelah ngobrol2 tentang fasilitas kultur di Indonesia, keharusan mendidik ahli mikrobiologi dan bukan hanya membeli fasilitas laboratorium yang canggih (“not just equipments and buildings but most importantly BRAIN”), tiba-tiba pembicaraan terarah ke aku dan bidang apa yang aku minati. Dan itu momen yang cukup menggetarkan hati karena pembicaraan lebih banyak antara aku dan Prof. Verbrugh dengan semua mata dosen-dosenku yang terhormat memandang ke arahku, hahaha… Intinya, pembicaraan berjalan lancar dan diselingi tawa terbahak-bahak karena waktu Prof. Verbrugh nanya apa aku ngga tertarik spesialisasi anak, “What about anak-anak? Don’t you like children?”, aku jawab “I like healthy children” dengan polos dan datar. Setelah jawabanku itu meledaklah tawa beliau-beliau para dosen. Dan DR. Hussein mpe bilang “Good answer!!!” Dan wawancara berlanjut dengan Prof. Verbrugh nanya terus, “what about neurology? What about dermatology?”. Dan beliau bilang satu pesan yang selamanya patut kita pegang, “Always remember that money will follow quality. If you have good quality then money will come to you.” Dan setelah bincang-bincang informal itu makan malam selesai, aku sempet bilang makasih ke Prof. Verbrugh atas ngobrol2nya.

::
Kat udah 2 minggu lebih di Semarang. Sempet beberapa kali kuajak ke poli kulit dan beberapa bagian lain, ikut laporan pagi di penyakit dalam, trus kegiatan lain ya ikut rapat2 penelitian DR. Hussein.

Tadi pagi kita kerja bareng di kantor CENTRID (lokasi: Biotek Undip), dan aku tiba2 langsung deja vu jaman kita dulu ngerjain presentasi dan paper bareng waktu kita kursus di Nijmegen! Huaaa…. Soalnya, yah kalo pada inget nih anak baek banget ma aku jaman itu. Garing kan, kalo di negara lain tanpa temen yang klik, nah dia itulah temenku slama di sana. Ujung2nya aku mpe tinggal (nyewa dengan murah) di kos-nya waktu dia lagi ke Afrika.

Yang jelas seneng aja bisa ketemu lagi dan sama-sama belajar dan nggarap paper, walo aku cuma bantu dan ini paper dia, dan mungkin Insya Allah nanti kerja bareng lagi kalo udah sama-sama jadi dokter.

"" Smg, 5-10-07. http://docere.antiblog.com

Where Am I?

You are currently viewing the archives for October, 2007 at Docere.